Miareczkowanie – co to jest i na czym polega?

Miareczkowanie – ta nieco tajemniczo brzmiąca nazwa kryje a sobą chemiczną technikę w zakresie procesu jakim jest analiza ilościowa. Czy jest miareczkowanie, na czym polega i jakie są jego rodzaje?

Co to jest miareczkowanie i na czym polega?

Miareczkowanie jest chemiczną techniką analizy ilościowej roztworu. Polega na oznaczeniu danej substancji poprzez kontrolowane dodawanie określonej substancji do badanego roztworu. Następnie prowadzone dokładne obserwacje zachodzących w trakcie procesu zmian, które pozwalają określić jakie jest stężenie określonej substancji w analicie (składniku próbki podlegającym oznaczeniu).

Miareczkowanie wykorzystuje takie metody chemiczne, które umożliwiają oznaczenie z wysokim stopniem precyzji (granica błędu na poziomie 0,1 do 0,2 %). Są pod tym względem jednak mniej dokładne od metod wagowych (grawimetrycznych). Do przeprowadzania miareczkowania konieczne są sprzyjające warunki. Bardzo ważnym czynnikiem, jaki ma wpływ na dokładność metody jest precyzyjność w nastawieniu miana tiranta (masa miareczkowanej substancji reagującej z 1 dm3 odczynnika). Najczęstsze błędy w czasie miareczkowania zdarzają się w trakcie odczytu wartości takich jak: ilość substancji w pipecie, poziom cieszy w biurecie lub innych technikach pomiaru objętości.

Miareczkowanie jest procesem, który wykonuje się znacznie szybciej w porównaniu do innych metod analitycznych. Pozwala na to używanie w wielu sytuacjach gotowych titrantów, czyli substancji reagujących. W miareczkowaniu stosuje się głownie roztwory mianowane odczynników, których stężenie (miano) jest znane i mierzalne oraz wyrażone wartością molową (czyli mol na litr).

Do miareczkowania są wykorzystywane następujące reakcje chemiczne:

  • ilościowe (które przebiegają stechiometrycznie);
  • o bardzo szybkim przebiegu;
  • umożliwiających dokładne wyznaczenie punktu równoważnikowego;
  • złożone ze związków chemicznych, które w trakcie miareczkowania tworzą trwałe roztwory.

Jakie wyróżnia się rodzaje miareczkowania?

Miareczkowanie można podzielić na kilka typów. Różnicowanie ich jest zależne od takich czynników jak:

  • rodzaj zachodzącej w roztworze reakcji (należą do nich: alkacymetria, redoksymetria, kompleksometria, metody strąceniowe, np. argentometria);
  • sposób postępowania w trakcie procesu miareczkowania:
    • miareczkowanie bezpośrednie (przy wykorzystaniu reakcji bezpośredniej pomiędzy titrantem oraz oznaczanym związkiem chemicznym);
    • miareczkowanie pośrednie (związek poddawany oznaczeniu reaguje pośrednio z inną substancją – nie bezpośrednio z titrantem -, zaś analizie chemicznej w postaci miareczkowania poddawany jest produkt zachodzącej reakcji;
    • miareczkowanie odwrotne (dodanie do roztworu poddawanego miareczkowaniu zwiększonej ilości tiranta w stosunku do potrzeb; po upływie czasu właściwego dla zakończenia danej reakcji, przeprowadza się odmiareczkowanie nadmiaru użytego odczynnika za pomocą odpowiednio dobranego do danej substancji roztworu mianowanego).

Podobnie jak inne procesy chemiczne, miareczkowanie powinno odbywać się w specjalnych warunkach oraz być przeprowadzanie wyłącznie przez wykwalifikowane osoby lub pod czujną pieczą specjalistów.

Artykuł został przygotowany we współpracy z metrohm.com
No votes yet.
Please wait...

Napisz recencję

avatar
  Subscribe  
Powiadom o