Gulasz z indyka ze szpinakiem. Przepis jak u mamy

Wydawać by się mogło, że nie ma zdrowszego połączenia niż indyk ze szpinakiem. Owszem! Mięso z indyka jest delikatne, niskotłuszczowe i bogate w białko, a szpinak zawiera m. in.: witaminę C, kwas foliowy, potas i żelazo. Szpinak świetnie komponuje się z bardzo zdrowym czosnkiem, więc niemal każdy przepis go zawiera. Potrawy z indyka ze szpinakiem są sycące i dobre dla każdego!

Gulasz z indyka ze szpinakiem

To przepyszne danie jednogarnkowe gotuje się szybko, a przepis nie jest trudny. Gulasz jest idealny do ziemniaków lub makaronu, będzie się świetnie komponował z pomidorkami koktajlowymi posypanymi serem feta.

  • Stopień trudności: łatwe w przygotowaniu
  • Ilość porcji: 4
  • Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 2 filety z piersi indyka
  • 0,5 kg świeżego szpinaku
  • 5 dużych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Indyka umyć i oczyścić, pokroić w kostkę. Natrzeć olejem, posypać solą, pieprzem i połową czosnku, odstawić na pół godziny.
  3. Cebulę i pieczarki drobno posiekać.
  4. Na głębokiej patelni lub w garnku zeszklić cebulę, dodać indyka i pieczarki, smażyć około 5 minut na niewielkim ogniu.
  5. Szpinak posiekać, wraz z czosnkiem dodać do smażącej się potrawy, wymieszać.
  6. Dodać śmietankę i dusić około 15 minut.

Roladki z indyka ze szpinakiem

Po prostym gulaszu pora na coś trudniejszego: roladki. Tak przygotowana pierś z indyka ze szpinakiem efektownie wygląda na stole i jest świetną propozycją na niedzielny rodzinny obiad. Poddane pieczeniu zamiast smażeniu mają mniej tłuszczu i są dużo zdrowsze

  • Stopień trudności: umiarkowanie trudne w przygotowaniu
  • Ilość porcji: 4
  • Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 2 duże piersi z indyka
  • 0,25 kg szpinaku (świeży bądź mrożony)
  • 0,5 małej cebuli
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z indyka umyć, każdą z nich dzielić na pół tak, aby powstały 4 sznycle. Każdy z nich rozbić tłuczkiem.
  2. Cebulę i szpinak (w przypadku użycia świeżego) drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę przez 2 minuty i dodać szpinak. Dodać jajko, wymieszać i smażyć na wolnym ogniu, aż woda wyparuje.
  4. Do szpinaku dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i ostudzić.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  6. Rozbite sznycle z indyka posypać lubczykiem i tymiankiem.
  7. Na każdy kawałek mięsa nałożyć 1/4 farszu szpinakowego, złożyć boki do środka i zwinąć roladki. Można posłużyć się wykałaczkami.
  8. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć w nim roladki, przykryć i piec przez 40 minut.

Przepisy na potrawy z indyka ze szpinakiem można wykorzystywać przez cały rok. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie świeżych listków, jednak można je zastąpić mrożonymi. Używając granulowanego czosnku zamiast zwykłego potrawa będzie równie smaczna.

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.
No votes yet.
Please wait...

Napisz recencję

avatar
  Subscribe  
Powiadom o