Dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną?

Lekarze i dietetycy stale alarmują nas o niebezpieczeństwie płynącym ze strony przetworzonego jedzenia, sprzedawanego już wszędzie. Nastały naprawdę ciężkie czasy dla naszych żołądków, a co za tym idzie – dla ogólnego zdrowia.

Bio żywność to zdrowy organizm

Pracujemy coraz więcej, nie przywiązując wagi do tego, co spożywamy na co dzień. Posiłki często spożywane są w biegu, z przypadkowych miejsc, mają niskie wartości odżywcze, śladowe ilości witamin i niczego nie wnoszą do naszego organizmu poza tłuszczem i cukrami. Tu zaczyna się dramat, ponieważ brak ważnych elementów w naszej diecie codziennej prowadzić może do licznych chorób oraz przykrych dolegliwości.

Gdy już choroba dotycząca przewodu pokarmowego nieoczekiwanie się pojawi, będziemy zmuszeni zmagać się z nią już do końca życia. Według lekarzy oraz dietetyków zbawieniem dla naszej cywilizacji może okazać się bio żywność. Jeszcze w latach dziewięćdziesiątych bio żywność uznawana była za fanaberię.

Kojarzono ją z wegetarianizmem oraz przynależnością do sekt i wspólnot religijnych. W tamtych czasach półki sklepowe średnio były zaopatrzone w produkty bio. Dziś na szczęście jest dużo lepiej!

Wybieraj żywność typu BIO

Wystarczy przejść się do ulubionego dyskontu spożywczego, aby zauważyć, że coraz więcej zdrowej żywności pojawia się na półkach. Polacy wreszcie mają większą świadomość tego, co spożywają każdego dnia.

Nie jesteśmy już wyłącznie skazani na kupowanie przetworzonej żywności, z bogactwem niekorzystnego dla naszych jelit glutenu, dodatkowo pakowanej w szkodliwe opakowania z tworzywa sztucznego. Mamy alternatywę.

Na półki z bio żywnością trafia wiele surowców na czele z:

  • produktami sojowymi (mleko, płaty do przygotowania w formie podobnej do mięsa, parówki sojowe, itp.)
  • sokami jednodniowymi
  • kaszami, ryżami wszelkiego rodzaju
  • makaronami bezglutenowymi
  • pieczywem bezglutenowym
  • suszonymi owocami
  • świeżymi owocami z naturalnych hodowli, gdzie nie stosuje się pestycydów do spryskiwania

Żywność BIO wcale nie taka droga

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że bio żywność to kosztowny kaprys dla wszystkich pragnących za wszelką cenę porzucić niezdrowe nawyki w temacie codziennej diety. Dziś możemy stwierdzić, że różnice w kosztach zakupów z działu bio w porównaniu z zakupami ze wszystkich standardowych działów supermarketów są prawie niezauważalne. Można za określoną kwotę kupić tyle samo produktów i bez odmawiania sobie czegokolwiek, najeść się do syta.

Dzięki bio żywności czujemy się lekko nawet po bardzo obfitym posiłku. Żywność przetworzona nie daje takich możliwości. Człowiek z nadwrażliwymi jelitami odczuwa po posiłku spory dyskomfort, pojawiają się uporczywe gazy oraz bóle w lewej, dolnej części brzucha. Zdaniem ekspertów, bardzo ważna jest profilaktyka i nauka na temat zdrowego odżywiania.

Jeśli dzieci w szkołach już od najmłodszych lat wiedzieć będą, że jesteśmy tym, co jemy – będą szanse na to, aby kolejne pokolenia mogły rosnąć zdrowo, a przemysł żywieniowy korzystał w coraz większym stopniu wyłącznie z naturalnych, nieprzetworzonych surowców.

 

zakreconysloik.com.pl

0 0 votes
Obsługa klient
0 0 votes
Szybkość
0 0 votes
Procedura
0 0 votes
Koszty
0 0 votes
Dostępna kwota
0 0 votes
przyznawalność
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments